Верхівкер Яков Григорович

Верхивкер 2 Верхівкер Яков Григорович, професор кафедри торговельного підприємництва, товарознавства та управління бізнесом, доктор технічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2004 рік), Заслужений діяч науки і техніки України (2018 рік).

У 1995 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.12 «Процеси та апарати харчових виробництв» за темою «Енергетичні основи процесу стерилізації консервів у сучасних апаратах періодичної та безперервної дії».

У 2005 році отримав наукове звання професора за кафедрою «Харчових технологій, інженерії та агрономії».

Є автором більш ніж 160 публікацій у фахових виданнях України та іноземних журналів, в тому числі є співавтором 7 навчальних посібників та наукових видань по базовим питанням харчової консервної промисловості. Має більш ніж  40 патентів та авторських свідоцтв на винаходи.

Голова Технічного комітету стандартизації ТК-154 «Соки та соковмісні продукти».

З 2006 року Науковий керівник Науково-дослідної лабораторії «Стерилізації, оцінки якості та безпеки харчових продуктів» , яка за замовленням підприємств харчової промисловості, розробляє науково обґрунтовані режими теплової обробки різних видів харчової сировини і готових продуктів харчування.

У 2016 році пройшов стажування та  підвищив кваліфікацію у Інституті біохімії ім. О. В. Палладіна Національної академії наук України.

Є постійним членом спеціалізованої Вченої ради Д 41.088.01 по захисту дисертаційних робіт. Не одноразово виступав опонентом по дисертаційним роботам та експертом наукових статей в українських та закордонних виданнях. Є членом редакційних колегій відомих спеціалізованих журналів.

Виконує обов’язки члена експертної ради МОН України з технологій харчової, легкої та хімічної промисловості.

Коло наукових інтересів

Технологія та обладнання харчових виробництв;

Пастеризація та стерилізація широкого асортименту консервованої продукції;

Споживча тара для харчових продуктів;

У 2016-2017 роках був науковим керівником держбюджетної наукової теми «МЕТОДОЛОГІЯ РОЗРОБКИ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ, АДАПТОВАНОЇ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗАКОНОДАВСТВА».

E-mail: yaverkhivker@gmail.com

Дисципліни , які викладає: “Теоретичні основи харчових технологій”, “Гігієнічні основ проектування харчових виробництв”, “Стандартизація, метрологія та сертифікація”, “Методика викладання у ЗВО”.